Një nivel i ri bashkëpunimi Shqipëri-Itali

Më 9-11 prill 2009, në Cesena, Itali, u zhvillua edicioni i pestë i Panairit të Agroferit, një nga ngjarjet më të rëndësishme të dedikuara për agro-energji, kursimet e energjisë dhe ndërtimet e gjelbërta. Zhvillimi i AGROFER-it të drejtë ka lindur nga nevoja për të paraqitur përpara një publiku të gjerë domosdoshmërinë e prodhimit të energjisë nga burimet e rinovueshme si era apo dielli, duke shmangur kështu ndotjen e mjedisit. Në këtë panair morën pjesë mbi 100 ekspozues nga vende të ndryshme të botës dhe më shumë se 9000 vizitorë. Qëllimi kryesor i panairit ishte prezantimi i teknologjive më të reja, inovacioneve dhe projekteve më të rëndësishme në fushën e energjisë, para operatorëve dhe sipërmarrësve të sektorit bujqësor.

Në këtë panair, Shqipëria u përfaqësua nga një delegacion i përbërë nga: Selami Xhepa, Florian Mima, Shpëtim Idrizi, deputetë dhe njëkohësisht anëtarë të Komisionit për Ekonomi dhe Financa, Dorian Duçka, përfaqësues i Ministrisë së Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës Artan Santo, Drejtor i Përgjithshëm i Bankës Credins.

Pjesëmarrja e Shqipërisë dhe grupit të saj u bë e mundur falë Dr. Haim Reitan, diplomatit, i cili për shkak të mbështetjes së Laura Molteni, deputetit italian dhe shumë deputetëve të tjerë italianë, ka njohur të koordinojë dhe të menaxhojë shumë projekte në fushën e energjisë dhe shëndetësia në Shqipëri.

Për përfaqësimin e Shqipërisë, në këtë panair u krijua edhe një bord i veçantë me materiale promocionale mbi mundësinë e shfrytëzimit të burimeve të rinovueshme në rajone të ndryshme shqiptare. Organizimi i kësaj panairi ngriti një nivel të lartë bashkëpunimi Itali-Shqipëri në fushën e ekonomisë dhe zgjon dëshirën e shumë biznesmenëve të fuqishëm italianë për të investuar në Shqipëri. Ky bashkëpunim daton katër vjet më parë, kur Dr. Haim Reitan, diplomat, Kryetar nderi i Paqes dhe Prosperitetit të Misionit Diplomatik, erdhi në Shqipëri dhe u dedikua zhvillimit demokratik të vendit tonë, duke e mbështetur atë me projekte në fushën e shëndetësisë, energjisë , turizëm etj. Në qershor të vitit 2009 është arritur të nënshkruhet marrëveshja midis Spitaleve të Bashkuara të Bergamos dhe Ministrisë së Shëndetësisë në Shqipëri për specializimin e shkurtër dhe të gjatë të mjekëve shqiptarë në Itali. Pas shumë peripecive, kompania italiane “Radici Energie” me qendër në Bergamo, mund të fitonte koncesionin e një hidrocentrali në Tepelenë. Më pas, kjo kompani fitoi tenderin për dhënien me koncesion të hidrocentraleve “Kaskada e Lusës”, Mat.

Pra, në këtë mënyrë u krijua një urë e fuqishme komunikimi midis rajonit të pasur të Lombardisë dhe Shqipërisë, gjë që hapi rrugën për gjigandët ekonomik si “Mazars”, “Kinexia”, “Trevi” etj., Për të shprehur interesin e tyre për zgjerimin e investimeve në fushën e energjisë, veçanërisht për ndërtimin e hidrocentraleve të mëdha si kaskada e Vjosës, për parqet e erës në Sarandë, stacionet energjitike që prodhojnë energji nga djegia e mbeturinave dhe impiantet për prodhimin e energjisë diellore.

Kompanitë nga Lombardia janë kthyer edhe në investime në fushën e turizmit; një nga qëllimet e tyre është realizimi i një projekti për të investuar 11 (njëmbëdhjetë) miliardë euro në ndërtimin e një autodrome që do t’i afrojë qytetet e Durrësit, Kavajës dhe Tiranës, duke mundësuar në të njëjtën kohë shumë vende të reja pune dhe përmirësimin e standardit për jetën.

Dr. Haim Reitan si koordinator dhe investitorë italianë kanë dëshirën e madhe për të realizuar këto projekte sa më shpejt që të jetë e mundur, por jo gjithçka është në duart e tyre. Duhet gjithashtu edhe dëshira e mirë e autoriteteve të qeverisë shqiptare që kanë në dorën e tyre çelësin e artë për të hapur apo jo rrugën për këto investime.

Ndërkohë, biznesi nga Lombardia është duke pritur verdiktin e partisë shqiptare … Ndërsa, edhe sipërmarrës të ndryshëm nga rajoni i Emiglia-Romagna kanë shprehur vullnetin e tyre për të investuar në Shqipëri. Për këtë arsye, Komuna Forli në bashkëpunim me Shoqatën Italo-Shqiptare të Tregtisë ka iniciuar zhvillimin e një kongresi më 25-27 maj ku janë ftuar disa përfaqësues të qeverisë shqiptare si Ilir Zhilla, Pëllumb Pipero, Shpëtim Idrizi, Shefki Hysa etj., për të diskutuar më afër mundësive të bashkëpunimit Italo-Shqiptar në fusha të ndryshme, veçanërisht në fushën e energjisë dhe shëndetit.

Për forcimin e marrëdhënieve ekonomike midis Shqipërisë dhe Italisë janë angazhuar ministrat si Anila Godo, Genc Ruli, Fatmir Mediu, Ilir Meta etj. Kryeministri Sali Berisha, i cili me vizitat e tij të shpeshta në rajonet industriale, nëse Italia, ka inkurajuar më shumë dëshirën e investitorëve italianë për të bashkëpunuar me biznesin shqiptar.

Pra, Misioni Diplomatik Paqja dhe Prosperiteti ka arritur në këtë mënyrë një nga qëllimet e tij duke lobuar të mbyllë politikën, diplomacinë dhe biznesin italian për t’i bindur ata se Shqipëria është vendi i garantuar për investimet e tyre.

Endri Hysa

Menu