Dr.Madhu Krishan – Një ndërtues ndërkombëtar i paqes

Dr. Madhu Sakarkandi Krishan u lind më 11 janar 1962 në Dinglipur, një ishull shumë i vogël i Andaman dhe Nicobar Islands, India.

Ai ishte rritur në vendin e tij të lindjes, në Dinglipur. Ai mori bazat e para të shkollës fillore në Port Blair, kryeqytetin e Andaman dhe Nicobar Islands. Pas kësaj, ai shkoi në Madras, kontinent në Indi për të kryer Studimet e tij Universitare. Në Madras, ai u diplomua dhe u diplomua. Sidoqoftë, Dr Madhu Krishan nuk ishte i mjaftueshëm, por ai vazhdoi me specializime të tjera në fusha të ndryshme edhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Kualifikimet e tij janë: DD, FICA, SD (USA) dhe PhD (USA).

Pas kësaj, Dr Madhu Krishan ka dhënë një ndihmë të vlefshme në të gjithë botën. Ai ka punuar kryesisht për paqen dhe mbi projektet në dobi të njerëzve dhe humanizmit në të gjitha anët e botës. Për të ndihmuar njerëzit, Dr. Madhu, që nga viti 1985 ka krijuar organizatat e tij humanitare. Së pari, ai themeloi gjatë vitit 1985 organizatën për humanizëm dhe bamirësi të quajtur “Snahalaya Ashram”. Nën këtë organizatë, ai kishte sjellë më shumë se 12’000 fëmijë të pastrehë, të varfër dhe të privuar në rrjedhën kryesore të Shoqërisë, duke ofruar ushqim, veshmbathje dhe strehim të përshtatshëm deri në nivelin e diplomimit. Shumë nga të burgosurit tani mbajnë qëndrime të larta në Qeveri si oficerët e policisë, oficerët e mbrojtjes, profesorët e universitetit, mësuesit e shkollave dhe në kapacitete të tjera të ndryshme. Vëzhgimi i kësaj qeverie të Indisë kishte emëruar emrin e Dr Madhu Krishan për një Çmim prestigjioz dhe medalje ari. Kjo organizatë tashmë ka përfunduar 25 vjet me punë humanitare si shërbim i përkushtuar për pjesët e varfra dhe të margjinalizuara të fshatrave të largëta të vendosura në Indi, duke kryer Mega Relief Works gjatë Tërmetit dhe përmbytjet e rregullta në Gujarat, Lathur, Pakistan dhe Hattie. Me punën e tij të madhe, ai ka qenë në gjendje të ndihmojë seksionet më të dobëta shoqërore dhe ekonomike të vendbanimeve, veçanërisht në mesin e të varfërve dhe të tjerëve socialisht të prapambetur dhe të pafavorizuar.

Dr. Madhu Krishan, është gjithashtu themelues dhe kryetar i një organizate tjetër me emrin Akademia e Global Peace Peace (AUGP). Kjo organizatë e re është e lidhur me Kombet e Bashkuara, Kombet e Bashkuara Global Compact dhe Komisioni Evropian, Organizata Botërore e Paqes, etj. Dr. Madhu Krishan si Kryetar i Federatës së OJQve, me më shumë se 12000 OJQ si anëtarë të Federatës që punojnë nën udhëheqjen dinamike të ai solli një ringjallje të fuqishme në mesin e OJQ-ve dhe i transformoi ato për pjesëmarrjen e tyre aktive në zhvillimin e komunitetit të tyre në zonat gjeografike përkatëse duke u fokusuar veçanërisht në shëndetin, kanalizimet, ujin, arsimin, të drejtat e njeriut, fuqizimin e grave dhe fëmijëve. Gjatë katastrofës së Tsunamit dhe tërmeteve të përhershme që pasuan atë, sipas AUGP, Dr Madhu ndërtoi dhe liroi dhjetë mijëra shtëpi rezistente me salla komunitare për viktimat e kësaj fatkeqësie.

Ai bëri të tjerët ndihmë urgjente për ndihmë dhe rehabilitim. Për këto aktivitete të vlefshme, atij iu dha çmimi i Certifikatës së Lavdërimit më të lartë dhe letra e vlerësimit nga Kryeshefi i Qeverisë së Govt. e Indisë. Përveç këtyre aktiviteteve, Dr. Madhu shkoi përpara duke transformuar gjithnjë e më shumë njerëz si Ambasadorë të Paqes. Ai miratoi disa universitete në Indi dhe krijoi programin “Paqja e paqes – Jetesa paqësore – Komuniteti praktikues i paqes për të transformuar njerëzit, kryesisht studentë, si Ambasadorë të Paqes.

Për më shumë se dy dekada të punimeve shoqërore dhe shpirtërore, transformimi i turmave për t’u bërë udhëheqës të bashkësisë shoqërore, ndërtues të paqes, punëtorë humanitarë, krijues të ndryshimeve, nxitës të shoqërisë civile globale, të cilët kontribuan në ndërtimin e “Paqja paqësore – Praktikuar “transformoi kulturën e shoqërisë globale dhe Dr Madhu u është dhënë shumë pozita të merituara në mbarë botën si:

Themelues dhe Kryetar i Akademisë së Paqes Universale të Përgjithshme (Anëtarësuar / Akredituar në: Kombet e Bashkuara si Organizatë Ndërkombëtare, Global Compact i Kombeve të Bashkuara si Organizata Globale, Komisioni Evropian, Ministria e Energjisë e SHBA, nën Qeverinë Federale të SHBA – Uashington); Ambasadori i Vullnetit të Mirë për Paqen e Komisionit Ndërkombëtar për të Drejtat e Njeriut – SHBA;

 • Ambasadori i Vullnetit të Mirë për Paqen e SPMUDA GLOBAL – Filipine;
 • Ambasadori i Vullnetit të Mirë për Paqen e FASI – Republika e Argjentinës;
 • Presidenti nderi dhe vullneti i mirë Ambasadori i Misionit Diplomatik Paqja dhe begatia – Shqipëria;
 • Ambasador i Mbretërisë së Bunyoro – Kitara (ARKBK) – Uganda;
 • Ambasador i International Blue Cross – Mbretëria e Bashkuar;
 • Ambasador i Parlamentit Botëror të Paqes dhe Sigurisë;
 • Anëtare e Rajonit Asia Pacific të IBI (Zyra Ndërkombëtare e Inteligjencës së Hetimeve) – Uashington SHBA;
 • Shoqata Alumni (SHBA), Kapitulli i Ishujve Andaman dhe Nikobar; Kryetar i Këshillit të Bashkuar Kristian (UCC) & UWB – Asia;
 • Kryetar i Fondacionit të Paqes aziatike; Kryetar i Universitetit Gateway të Paqes; Kryetar i Federatës së Azisë (AFIPC);
 • Kryeshefi Ekzekutiv i Shërbimeve të Ndihmës Juridike – LASWEB (Kryetari i saj është Drejtësi e Drejtë DK Basu);
 • Arbitratori në Kolegjet e ICA (Këshilli Indian i Arbitrazhit), Ndërtesa FICCI – New Delhi, nën Aleancën e Ministrisë së Tregtisë dhe;
 • Paneli i arbitrazhit i Këshillit Ndërkombëtar “ICADR”, Vasanth Kunj – Nju Delhi, nën kujdesin e Ministrisë së Drejtësisë dhe Drejtësisë;
 • Kryetar i TAFVA (Federata Tamilnadu e Agjencive Vullnetare) sipas të cilave janë anëtarësuar më shumë se 12000 OJQ;
 • Themelues dhe Kryetar i Snahalava Ashram; Themelues dhe Kryetar i Akademisë së Paqes Universale Globale, etj.

Gjatë punës së tij gjatë gjithë jetës së tij, Dr Madhu është kualifikuar në seksionet e mëposhtme:

 • Reformator Social dhe aktivist, Ekologist / Shkencëtar,
 • Edukator,
 • Ndërtues i Paqes,
 • Të Drejtat e Njeriut dhe Aktivistë për të Drejtat Kushtetuese,
 • Motivator,
 • Ndryshues,
 • Trajner Mësues,
 • Arbitrazhi i Panelit,
 • Ekspert i Ndihmës Juridike, Akademik,
 • Eksperti i Punëve Humanitare etj.

Për të gjithë punën e tij të madhe, kontributin e tij dhe vullnetin e tij të mirë, si mirënjohje, ai është dhënë shumë herë si më poshtë:

Çmimet humanitare:
26 Janar 2006 – Certifikata e Certifikatës së Lavdërimit të Qeverisë (Lt. Governors);
26 shkurt 2004 – Dita e Republikës së Indisë për veprat më të mira të relievit dhe rehabilitimit gjatë fatkeqësisë së cunamit.

Çmime Kombëtare:
2006: Çmimi i Bharath Excellence dhe Medalja e Artë; 2006: Çmimi Rashtriva Jewel dhe Medalja e Artë; 2006: Çmimi i Përsosmërisë së Njeriut dhe Medalja e Artë Andaman dhe Nikobar Administrator për Durgabai; Deshmukh dhe Swami Vivekananda në fushën e Punës Sociale dhe Mbrojtjes së Konsumatorit.

Çmime Ndërkombëtare:
1997: Inxhinierja më e Mirë e Inxhinierisë Mjedisore, Lavdia e Indisë – Çmimi dhe Medalja e Artë;
2007: Rritja e Personalitetit të Indisë – Çmimi dhe Medalja e Artë; 2007: Arritja Lifetime – Award & Gold Medal;
2007: Indian Golden Achiever – Award & Medaljen e Artë;
2007: Çmimi i Harkut të Përsosmërisë dhe Medalja e Artë;
2008: Përsosmëri ndërkombëtare për çmimin më të mirë për ndërtim dhe menaxhim;
2008: Çmimi Ndërkombëtar i Ekselencës Njerëzore dhe Medalja e Artë.

Në fund të fundit, Dr Madhu Krishan arriti të transformojë shumë njerëz si ndërtues të paqes, por puna e tij dhe vullneti i tij i mirë ende vazhdojnë. Përpjekjet e tij të pafundme vazhdojnë të japin paqe në botën tonë. Zoti bekoftë Dr Madhu Krishan dhe të gjithë ndërtuesit e paqes.

Paulin Rranzi

Menu