Një kontribues dhe një mik i shqiptarëve

Dr. Haim Reitan ka lindur në Stamboll të Turqisë më 20 maj 1946. Ai është mjek, diplomat, përkthyes dhe publicist. Ai është një qytetar italian me origjinë izraelite. Dr. Haim Reitan jeton aktualisht në Bergamo dhe Itali.
Dr. Haim Reitan punon me projekte të ndryshme për të investuar në Shqipëri, të cilat unë do të shpjegoj në progres, por le të hedhim një vështrim të shkurtër në CV-në e tij. Ai ka përfunduar kolegjin për biologji në Bat-Yam (vajza e detit) një qytet në jug të Tel Avivit, Izrael.
Dr. Haim Reitan u diplomua në mjekësi në Universitetin e Pavia (Itali) në vitin 1974. Më vonë, ai ka bërë disa specializime për sëmundjet e aparatit kardiovaskular, Flebologjia, Nefrologjia në Pavia (Itali), në Nju Jork, Miami, Arizona dhe Teksas , në SHBA, dhe më tej në Londër, Roterdam dhe Tel Aviv. Ai është anëtar i Shoqatës Italiane të Kardiologjisë dhe Shoqatës së Flebologjisë. Deri në vitin 2003, Dr. Haim Reitan ka punuar si drejtor spitali në disa qytete të Italisë, si këshilltar i mjekësisë ligjore dhe si koordinator në disa projekte brenda vendeve të Komunitetit Europian dhe vendeve në zhvillim si disa vende afrikane. Gjatë vitit 2004, ai ka punuar si këshilltar në projektet inxhinierike në ndërtimin e spitalit të ri të Bergamos.

Në vitet 2005 dhe 2006, ai ka realizuar rolin e koordinatorit për zhvillimin e marrëdhënieve midis Italisë dhe Shqipërisë në mjekësi, gjë që ende po bën, për shkak të marrëdhënieve të mira që ka krijuar me zyrtarët e Ministrisë së Shëndetësisë . Ai ka asistuar dhe vazhdon t’i japë dorën shumë njerëzve, të cilët duhet të trajtohen në spitalet italiane dhe kjo është një tipar i karakterit të tij, si një njeri me frymën e misionarit bamirës. Ndërkohë, ai vazhdon të drejtojë qendrën e tij mjekësore në Bergamo (Itali).

Dr. Haim Reitan flet disa gjuhë të huaja, të tilla si hebraishtja , Anglisht, italisht, spanjisht, frëngjisht, turqisht etj. Tani po përpiqet të mësojë edhe gjuhën shqipe. Për shkak të aftësisë së tij të poliglotit dhe të eruditit, ai është angazhuar si këshilltar i disa personaliteteve të njohura politike, si ministrat, kryeministrat dhe presidentët në vende të ndryshme dhe me punën e tij, ai ka ndikuar në konsolidimin e marrëdhënieve të tyre me Italinë dhe Izraelin.

Ai është dalluar si një diplomat i zellshëm dhe vizionar, sidomos në rolin e një konsulli nderi dhe me inteligjencën e tij, ai ka ndikuar në përmirësimin e marrëdhënieve midis Italisë dhe Izraelit, veçanërisht me vendet si Shqipëria, Maqedonia dhe Kosova, Kongo etj. Njerëz të tillë me veprimtari njerëzore dhe diplomatike shërbejnë si ura lidhëse midis kombeve të ndryshme.

Si një njohës i mirë i politikës dhe zhvillimit të situatave në Ballkan me dhimbje, konflikte dhe tensione ndëretnike, Dr. Haim Reitan ka kontribuar edhe në studime albanologjike dhe ballkanologji. Ai po jep një kontribut të madh si përkthyes dhe publicist me botimet e tij në media të ndryshme në botë. Ai është një nga bashkëpunëtorët më të zellshëm të revistës “Krahu i shqiponjës”, organ i OJQ-së: Shoqata Kulturore “Bilal Xhaferri” dhe organi botues: Shtëpia Botuese “Bilal Xhaferri”.

Kohët e fundit, Dr. Haim Reitan ka inkurajuar disa lobete politike dhe ekonomike në Itali, Izrael, SHBA, Zvicër dhe diku tjetër për të mbështetur zhvillimin e demokracisë në Shqipëri, për njohjen e pavarësisë së Kosovës, për konsolidimin ekonomiko-administrativ të saj të ri shtetit dhe për ndërkombëtarizmin e çështjes Çame.

Në Shqipëri, ju mund ta gjeni me historianin çame Ibrahim Hoxha, me shkrimtarët Shefki Hysa, Guvernatorin e Misionit Diplomatik Paqe dhe Prosperitet, me Namik Mane dhe me intelektualë të tjerë, gjithashtu, të frymëzuar publikisht për çështjen kombëtare shqiptare. Dr. Haim Reitan është kaq i dashuruar me çështjen çame, pasi ai e shpreh veten në gjuhën shqipe: Unë jam nga Çamëria, unë jam çame! ”

Dr. Haim Reitan, President Nderi i Misionit Diplomatik Paqe dhe Prosperitet, ka bërë disa personalitete të politikës shqiptare si miq, si kryeministri Sali Berisha, Sabri Godo, Fatmir Mediu, Edi Rama, Skënder Gjinushi, Hashim Thaçi etj. Një nga projektet e tij është binjakëzimi i disa universiteteve shqiptare me universitetet e vendeve më të zhvilluara të Evropës Perëndimore. Me punën e tij, si një misionar i çështjes shqiptare në botë. Ai ka fituar respektin e shumë elitave intelektuale në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni. Dr. Haim Reitan sjell bashkëpunëtorë nga vende të ndryshme të botës për të ndihmuar Ballkanin. Ai është një mik i mirë me Dr Madhu Krishan, Themelues & amp; Kryetar i Akademisë së Paqes Universale Universale dhe Ambasadorit Dr. William Weiss etj.
Dr. Reitan po përpiqet të ndërmjetësojë edhe në çështjen e investimeve, në Itali apo gjerësisht në Shqipëri, veçanërisht në investimet private, të cilat vijnë nga biznesi italian apo nga vende të tjera. Si kudo në botë, tregu shqiptar duhet të jetë i hapur për njerëz të tillë me nisma konstruktive për vendin tonë. Institucionet tona shtetërore duhet të jenë më të ekspozuara dhe të kujdesshme për tu afruar njerëzve të tillë, me njohuri dhe interes të konsiderueshëm për Shqipërinë, në mënyrë që vullneti dhe kontributi i tyre të kthehen në investime serioze dhe afatgjata për vendin tonë.

Në botën e biznesit, fitimi është çështja kryesore, por është më e dobishme kur biznesi, i cili i ofrohet Shqipërisë nga njerëz si Dr Reitan, është i mirëpritur dhe stimuluar nga vullneti i mirë dhe mikpritja e Shqipërisë. Duhet të përpiqemi sa më shumë që të mund të shmangim plagën tonë sociale – korrupsionin – sepse njerëzit e përkushtuar si Dr Haim Reitan mund të lodhen, mund të ndihen të fyer dhe në fund, ata mund të heqin dorë. Si shqiptarë, ne duhet të hapim derën ndaj përpjekjeve të tilla konstruktive dhe të mendojmë në një mënyrë dinamike për mënyrat më të mira të zhvillimit të vendit tonë në të ardhmen.

Dylbere Dika

Menu