Paqe dhe Prosperitet me Eisenhower

Presidenti Dwight David Eisenhower
(14 tetor 1890 – 28 mars 1969)

Një gjeneral i njohur gjatë Luftës së Dytë Botërore, Dwight D. Eisenhower u bë presidenti i 34-të i Shteteve të Bashkuara në vitin 1953. Dy kushtet e Eisenhower në detyrë ishin një kohë paqeje dhe prosperiteti.

Me gjeneralin popullor dhe karizmatik që kryesonte akuzat, republikanët ishin gati të rimarrin Shtëpinë e Bardhë pas 20 vjetëve të kontrollit demokratik, një kohë të shënuar nga depresioni dhe lufta. Ndryshe nga shumë heronj të luftës që u përplasën në politikë, tranzicioni i Eisenhower nga udhëheqja ushtarake në atë civile ishte e qetë dhe ai e udhëhoqi vendin gjatë një kohe paqeje dhe prosperiteti relativ.

Dwight David Eisenhower u zgjodh Presidenti i 34-të i Shteteve të Bashkuara më 4 nëntor 1952. Katër vjet më vonë, ai u rizgjodh në një mandat të dytë me një diferencë edhe më të gjerë. “Paqja dhe begatia” u bënë fjalë për fjalë të viteve të Eisenhower. Përfundimi i luftës në Kore ishte vetëm i pari i shumë sfidave të politikës së jashtme që Eisenhower u përball gjatë gjithë presidencës së tij. Kriza të tjera të Luftës së Ftohtë shpërthyen në Liban, Suez, Berlin, Hungari, Rrethe të Tajvanit dhe Kubë. Kur u përball me ndërhyrjen ushtarake të mundshme të SHBA në Vietnam pas disfatës së kolonialeve franceze, Eisenhower refuzoi të përfshinte Shtetet e Bashkuara. Gjatë gjithë presidencës së tij, ai punoi shumë për të mbajtur komunizmin dhe, në të njëjtën kohë, ishte i fuqishëm në përpjekjet e tij për të krijuar marrëdhënie të përmirësuara me Bashkimin Sovjetik.

11 shtator 1956, Presidenti Eisenhower themeloi People to People International për të promovuar “mirëkuptimin dhe miqësinë ndërkombëtare nëpërmjet aktiviteteve edukative, kulturore dhe humanitare që përfshijnë shkëmbimin e ideve dhe përvojave drejtpërdrejt mes popujve të vendeve të ndryshme dhe kulturave të ndryshme. People to People International është e përkushtuar në rritjen e komunikimit ndër-kulturor brenda çdo komuniteti, dhe në të gjithë komunitetet dhe kombet. Toleranca dhe mirëkuptimi i ndërsjellë janë tema qendrore. Ndërsa nuk është një institucion partizar apo politik, PTPI mbështet vlerat themelore dhe qëllimet e themeluesit të saj, Presidenti Dwight D. Eisenhower. “Organizata është e njohur edhe për prezantimin e medaljonit prestigjoz Eisenhower. Medalioni Eisenhower paraqitet në një individ ose organizatë të njohur ndërkombëtarisht, në njohjen e kontributit të tyre të jashtëzakonshëm për paqen dhe mirëkuptimin botëror.

Paqja dhe prosperiteti është lajtmotivi i demokracisë amerikane, i punës së shumë presidentëve amerikanë, senatorëve, kongresmenëve, ambasadorëve dhe diplomatëve në një marrëdhënie me demokracitë e vendeve në zhvillim. Paqja dhe prosperiteti ishte motoja e të gjithë karrierës diplomatike të Richard Holbrookes, ambasadorit të arit amerikan, i cili ishte iniciator për krijimin e organizatës ndërkombëtare Misioni Diplomatik Paqe dhe Prosperitet.

Ky mision, sipas ideve të Presidentit Eisenhower dhe më vonë të ambasadorit Richard Holbrooke, po punon për paqe dhe prosperitet në fusha problematike si rajoni i Ballkanit, Afrikës, Azisë, etj.

Misioni Diplomatik Paqja dhe Prosperiteti, me punën e tij, u mëson vendeve në zhvillim se si të vetëqeverisojnë sipas parimeve të demokracisë amerikane, modelit më të mirë qeverisës në botë.

 

 

 

 

 

Historia nuk e ka shumë kohë të besojë kujdesin e lirisë për të dobëtit ose të ndrojturit.

Simbolet e Paqes me Dwight D. Eisenhower

Aleksander Zefi

Menu