Dr. Ilir Meta, personalitet i nderuar dhe paqeruajtës

Për vlerat e mëdha si një personalitet me kontribute të shquara për Paqen në Ballkan, Misioni Diplomatik Paqja dhe Prosperiteti i propozoi Akademisë së Paqes Globale Universale titullin Dr. Honoris Causa për Diplomacinë Ndërkombëtare për Z. Ilir Meta, Kryetar i LSI, ish Kryeministër dhe Ministrin e Punëve të Jashtme të Shqipërisë.  Bordi i drejtorëve të Akademisë së Paqes Universale globale pas marrjes në konsideratë të këtij propozimi, e nderoi z. Ilir Meta me këtë Diplomë Nderi. Dr. Madhu Krishan, Themelues dhe Kryetar i Akademisë së Paqes Botërore Universale, erdhi për një vizitë zyrtare në Shqipëri dhe midis të tjerëve, gjithashtu për të dhënë Diplomën Nderi të Doktoratës së Diplomacisë Ndërkombëtare Dr. Ilir Meta.

Ilir Meta u lind më 24 mars 1969 në Skrapar, Shqipëri. Ai u diplomua në Ekonomi Politike në Fakultetin e Ekonomisë, Universiteti i Tiranës, ku gjithashtu përfundoi studimet e tij pasuniversitare. Ilir Meta aktualisht është anëtar i Parlamentit, themelues dhe kryetar i Bordit të Drejtorëve në Institutin për Paqe, Zhvillim dhe Integrim dhe anëtar i Komisionit Ndërkombëtar për Ballkanin.

Ilir Meta ka një aktivitet intensiv politik, duke filluar nga 1990 si një

pjesëmarrës aktiv në lëvizjen e studentëve që solli rënien e regjimit komunist. Që nga viti 1992 ai është zgjedhur deputet në të gjitha legjislaturat dhe anëtar i disa Komisioneve Parlamentare. Nga viti 1996 deri në 1997 ai ishte nënkryetar i Komisionit të Punëve të Jashtme të Parlamentit.

Ilir Meta është një nga bashkë-themeluesit e Forumit të Rinisë Euro-Socialiste të Shqipërisë (FRESH), duke kontribuar në pranimin e saj në Bashkimin Ndërkombëtar të Rinisë Socialiste (IUSY). Ilir Meta mbajti pozicione të rëndësishme udhëheqëse në FRESH si Zëvendës Kryetar (1992-1995) dhe Kryetar (1995-2001).

Aktiviteti i tij politik brenda Partisë Socialiste të Shqipërisë është mjaft intensive. Ai ka qenë anëtar i Komitetit Drejtues të Partisë që nga viti 1992 dhe anëtar i Kryesisë së Partisë që nga viti 1993 deri në ditën kur dha dorëheqjen (korrik 2003), pas paraqitjes në udhëheqjen e Partisë duke shtypur çështje të tilla si mungesa e transparencës, përparimin dhe përkushtimin ndaj reformave nga Kryetari i Partisë dhe Kryeministri Fatos Nano.

Ilir Meta ishte kryetar i degës lokale të kryeqytetit, Tiranë (1997-1998). Nga viti 1993 deri në 1996 ai mbajti pozicionin e rëndësishëm të Zëvendëskryetarit të Partisë dhe Sekretarit Ndërkombëtar, një kohë kur u vendosën marrëdhëniet me shumë parti socialiste dhe socialdemokrate anembanë Evropës, Partisë Socialiste Europiane dhe Ndërkombëtar Socialist.

Aktiviteti i tij politik shënoi përparim të dukshëm gjatë një anijeje të suksesshme të kryeministrit (nëntor 1999 – shtator 2001) dhe pas një fitoreje në zgjedhjet e përgjithshme të verës, ai fitoi një mandat të dytë (shtator 2001 – shkurt 2002). Këto janë vitet që qeverisja qendrore në vend ka arritur rezultatet më mbresëlënëse. Parametrat makroekonomikë u stabilizuan, shumë kompani shtetërore në sektorët strategjikë të ekonomisë kombëtare u privatizuan me sukses, dhe rendi dhe ligji u rivendosën në të gjithë vendin. Në shkurt 2002, ai dha dorëheqjen për të shmangur një krizë politike brenda shumicës.

Ilir Meta ka shërbyer gjithashtu si Zëvendëskryeministër dhe Ministër i Punëve të Jashtme (Korrik 2002 – Korrik 2003), Zëvendëskryeministër dhe Ministër i Koordinimit (Tetor 1998 – Tetor 1999), dhe Sekretari Shtetëror për Integrime Evropiane në Ministrinë e Punëve të Jashtme Mars-tetor 1998).

Në zgjedhjet parlamentare të qershorit 2009, koalicioni i udhëhequr nga Lëvizja Socialiste për Integrim, e quajtur Aleanca për Integrim, fitoi katër vende në parlamentin e ri. Menjëherë pas kësaj, një ofertë për bashkëpunim u shty nga kryeministri Sali Berisha i Partisë Demokratike të Shqipërisë (ish-kundërshtari i tij), pas së cilës Ilir Meta u emërua në postin e Zëvendëskryeministrit të Punëve të Jashtme në qeverinë e re. Ai dha dorëheqjen si ministër i Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës më 14 janar 2011.

Kohët e fundit, Ilir Meta u zgjodh anëtar i Komisionit Ndërkombëtar në Ballkan, i kryesuar nga ish-Kryeministri italian Giuliano Amato.
Ilir Meta është ligjërues në Fakultetin Ekonomik të Universitetit të Tiranës. Ai gjithashtu leksione në disa universitete dhe akademi të njohur jashtë shtetit, si Universiteti i Harvardit dhe Akademia Evropiane në Berlin.
Ai ka botuar disa artikuj dhe analiza për çështjet kombëtare dhe ndërkombëtare. Ai flet anglisht dhe italisht. Ilir Meta është martuar me Monika Kryemadhi dhe ata kanë dy vajza dhe një djalë, Bora, Era dhe Besar.

Më 27 maj 2012, z. Ilir Meta iu akordua Diplomi Nderi i Doktorëve të Diplomacisë Ndërkombëtare nga Akademia e Paqes Universale Universale.
Dr. Ilir Meta, si misionar i paqes ka një bashkëpunim të gjatë me Dr Shefki Hysa dhe Misioni Diplomatik Paqe dhe Prosperitet, Lobimi i Misionit për Ballkanin dhe Vendet në zhvillim.

Dr. Ilir Meta është Ambasador Nderi i Misionit Diplomatik Paqe dhe Prosperitet, organizatë ndërkombëtare e akredituar në Kombet e Bashkuara, SHBA, Komisionin Evropian etj.

Dr. Haim Reitan
Diplomat

Menu