Çdo vend gjatë zhvillimeve historike, zbulon heronjtë e saj. Heronjtë rriten në beteja për dinjitetin e tyre dhe për dinjitetin e bashkëpjesëtarëve të tyre dhe vendit të tyre. Pra, heronjtë, me luftën e tyre në shërbim të vlerave të civilizimit marrin dimensionet e kombit të tyre. Por, ka edhe heronj që tejkalojnë përmasat e një kombi. Një hero i tillë nuk shërben më vetëm për një komb, por ai e vendos veten në shërbim të qytetërimit global. Heroi i cili del jashtë dimensioneve të përkufizimit klasik, i cili lufton jo vetëm për vendin e tij, por për dinjitetin e gjithë botës njerëzore, mund të quhet superhero, ashtu si mbinjerëzori amerikan. Ashtu si ky është ambasadori amerikan Richard Holbrooke. Ai është me të vërtetë një superhero, një mbizotërues. Ai është me të vërtetë një model i supermanit amerikan.

Ballkani sot ka një fytyrë të re. Sot Ballkani i takon qytetërimit modern.  Dhe kjo formë që Ballkani modern ka sot është falë punës, përpjekjeve dhe luftës titanike të diplomatit Richard Holbrooke. Ky mbinjerëzor amerikan, për shumë vite në rradhë u përball me përbindëshin serb Milosheviç, ai e mposhti atë dhe fuqinë e tij ushtarake, dhe Ballkani i skllavëruar, pasi u lirua nga të këqijat, fitoi të drejtën për të ri-dimensionuar si një rajon që kultivon qytetërimin modern, i cili synon paqen dhe prosperitetin, sipas modelit të demokracisë amerikane. Është e panevojshme të shkohet në detaje se si ai erdhi në Ballkan dhe çfarë bëri ambasadori amerikan Richard Holbroke, si një i dërguar i Presidentit Klinton. Le historianët të përshkruajnë detajet. Më e rëndësishmja është se ambasadori Richard Holbrooke ka punuar shumë dhe ka ndërmarrë shumë beteja diplomatike për Ballkanin. Pra, dihet nga të gjithë se ka punuar me të vërtetë, sikur të ishte një nga heronjtë e Gjirit të Ballkanit. Pra, Ballkani sot ka një fytyrë të re. Është një botë e frymëzuar nga idetë paqësore të superiut Richard Holbrooke.

Ky hero nuk u zbulua nga vetë Ballkani. Ai u zbulua nga qytetërimi modern amerikan. Ai, si superman, erdhi nga SHBA për të korrigjuar padrejtësitë që përbindëshi Millosheviç bëri në dëm të Ballkanit. Dhe ai i përmendi të gjitha padrejtësitë. Ai çliroi Ballkanin. Dhe Ballkani i detyrohet shumë mbikëqyrësit Richard Holbrooke. Edhe pse ai është një hero, ai nuk ka dalë nga gjiri i Ballkanit. Ai luftoi dhe fitoi për Ballkanin sikur të ishte një nga djemtë e tij, një nga luftëtarët e saj. Ballkani duhet të gdhendë në kujtesën e tij historike ky mbinjerëzor, duhet të krijojë përmendore dhe statuja në çdo cep të saj. Ballkani i detyrohet shumë Supermarit Riçard Hollbruk.

Kosova dhe Shqipëria i detyrohen shumë atij. E gjithë kombi shqiptar, i gjithë bota shqiptare i detyrohet shumë atij. Ishte Superman Richard Holbrooke ai që shpëtoi shqiptarët e Kosovës nga gjenocidi serb i Millosheviçit, i cili e çliroi Kosovën.

Sot Kosova është e lirë dhe e pavarur, por i detyrohet shumë Supermarit Riçard Hollbruk. Kosova duhet patjetër ta bëjë atë pjesë të kujtesës së saj historike, të krijojë përmendore dhe statuja sikur të ishte super-biri i saj, mbinjerëzori i saj. Kosova duhet të përjetësojë super-njeriun Richard Holbrooke në këngët dhe historinë e tij. Kështu duhet ta bëjë edhe Shqipërinë. Sidomos strukturat shtetërore, sepse kombi shqiptar ka bërë një vend të veçantë në zemrën e tij për Superman Richard Holbrooke. Ne shqiptarët shpesh pyesin pse e duam aq shumë Amerikën, SHBA. Dhe si nuk mund ta doni SHBA? A nuk vjen Superman Richard Holbrooke nga SHBA? Ai erdhi dhe luftoi për çështjen shqiptare në Ballkan sikur ai ishte shqiptar. Edhe me mire. Kjo përse ne shqiptarët e duan Amerikën dhe Demokracinë Amerikane, atë qytetërim që i zbulon supermenët si Riçard Hollbruk.

Ky Superman, ky iniciator paqe është i dashur dhe i nderuar sidomos nga Misioni Diplomatik Paqe dhe Prosperitet, kjo mision paqeje e krijuar në Ballkan me iniciativën e vetë Riçard Hollbrukut. Ai e ideove atë si një mision që frymëzon paqen e përhershme në këtë rajon të trazuar vazhdimisht nga përplasjet ndëretnike. Dhe supermajori Richard Holbrooke është dhe do të mbetet gjithmonë kryetari i parë nderi i Paqes dhe Prosperitetit të Misionit Diplomatik. Ashtu si ai ka mbetur në kujtesën time dhe kujtesën e bashkëpunëtorëve të mi. Ashtu si ai do të mbetet edhe në kujtesën e gjeneratës që do të qeverisë këtë mision në të ardhmen.

Dr Shefki Hysa

Menu