Liljana Ramasaço – Një Doktor Model dhe Misionar i Paqes

Liljana Ramasaço u lind më 11 tetor 1973 në qytetin e Gramshit. Është në këtë qytet ku e kaloi fëmijërinë e saj. Në qytetin e Gramshit mbaroi arsimin fillor dhe të mesëm dhe mori një trajnim të përgjithshëm në shkollën e mesme “Shefqet Guzi”. Liljana Ramasaço vjen nga një familje me tradita kulturore dhe edukative, prandaj geni i saj nxiti dëshirën e saj për t’u arsimuar më tej në rrugën drejt njohurive rreth botës dhe njerëzve. Ajo kishte një prirje për të njohur më mirë universin e qenies njerëzore dhe për këtë arsye ajo vendosi të studionte për mjekësinë, një nga shkencat kryesore të lidhura fort me mbijetesën e njerëzve në planetin Tokë.

Nga 1991 deri 1997, Liljana Ramasaço mbaroi studimet e saj në Fakultetin e Mjekësisë, në Universitetin e Tiranës, në degën e Mjekësisë së Përgjithshme. Më vonë, pas diplomimit, ajo realizoi edhe disa specializime pasuniversitare për të marrë titullin Doktor i Familjes Specialist, një titull të cilin e meritonte në vitet 1998-2000. Në vitin 2011, ajo u diplomua edhe në farmacinë.

Në vitin 2010-2011, Liljana Ramasaço u diplomua në Master të nivelit të dytë në programin e trajnimit për menaxhimin e Spitalit në Shqipëri nga “Departamenti i Sistemeve të Menaxhimit të Shëndetit”, Qendra Mjekësore e RUSH University, Çikago, Illinois, SHBA. Pra, gjenet e familjes së Liljanas, të trashëguara nga ajo, dhanë rezultatin e tyre; ata ndikuan në trajnimin e saj intelektual dhe kulturor.

Pas diplomimit dhe specializimeve, Liljana ka punuar për një kohë të gjatë si mjek i familjes në shërbim të kujdesit shëndetësor parësor.

Liljana Ramasaço aktualisht është Drejtore Ekzekutive e Autoritetit të Shëndetit Rajonal të Tiranës. Ajo erdhi në këtë post me një përvojë të pasur si një mjek profesionist dhe prandaj duke filluar këtë punë në këtë institucion ajo ishte e angazhuar për reformën e kujdesit shëndetësor parësor. Znj. Ramasaço solli drejtimin e Autoritetit Rajonal të Shëndetësisë një mënyrë të re të menaxhimit dhe vendosjen e standardeve të larta në marrëdhëniet me institucionet e tjera të kujdesit shëndetësor parësor. Ajo ka dhënë një kontribut të madh në funksionimin, menaxhimin dhe fuqizimin e institucionit të Autoritetit të Shëndetit Rajonal të Tiranës.

Liljana Ramasaço është President i Shoqatës së Mjekëve të Përgjithshëm dhe të Familjes të Shqipërisë që nga viti 2012. Ajo është anëtare e Shoqatës së Mjekëve Familjarë të Evropës Juglindore.

Liljana i jep një rëndësi të madhe informacionit dhe njohurive të reja shkencore dhe gjithashtu zhvillimeve më të fundit në shkencën e mjekësisë. Në mënyrë që të jetë i informuar ajo merr pjesë vazhdimisht në seminare dhe konferenca të ndryshme ku diskutohet për lajmet dhe të dhënat më të fundit rreth mjekësisë. Ajo ka marrë pjesë në disa takime të tilla si: “NCI në Currullin e Verës në parandalimin e kancerit” në SHBA; “Vende të mundshme kandidate për bashkëpunim të Agjencisë Evropiane të Kimikateve” në Shtetet Anëtare, Helsinki, Finlandë; “Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Programi i Ndihmës kundër terrorizmit” USA; “Menaxhimi i bazuar në spitalin CBRN të kursit të rastësisë së masës,” SHBA; “Kongresi Botëror i 4-të mbi Kontradiktat në Neurologji”, Barcelona, ​​Spanjë etj.

Liljana Ramasaço si një intelektual i përkushtuar, është një krijues dhe autor i librit “Udhëzues për Kujdesin Parësor Shëndetësor për Tiranën”. Ky libër është një doracak i domosdoshëm për informimin dhe orientimin e komunitetit drejt ofrimit të shërbimit shëndetësor.

Liljana Ramasaço është aktualisht në procesin e përfundimit të disertacionit të doktoraturës me temën: “Një vështrim i përgjithshëm mbi problemet e HIV / Aids në Shqipëri në 2000-2012”. Znj. Ramasaço flet rrjedhshëm Shqipërinë, gjuhën angleze dhe italishten.

Mjeku Liljana Ramasaço gjatë gjithë karrierës së saj profesionale është dalluar si një personalitet me një frymë humanitare dhe ka dhënë kontribute të mëdha për të ndihmuar komunitetet, organizatat joqeveritare në mbështetje të njerëzve në nevojë. Pra, ajo ka pasur një aktivitet të gjerë si misionar i paqes. Mjeku Liljana Ramasaço, si misionar i paqes, është angazhuar në organizatën lobuese ndërkombëtare Misioni Diplomatik Paqe dhe Prosperitet, pjesë e OKB-së. Ajo është këshilltare nderi e këtij misioni që vepron për paqen dhe begatinë në Ballkan dhe në të gjithë botën.

Arba Berdica

Menu