Dr. Petro Koçi – Politikan i nderuar dhe Misionar i Paqes

Dr. Petro Koçi ka lindur në Vlorë, Shqipëri më 15 shkurt 1961, në një familje me tradita patriotike, rrënjët e të cilëve gjenden në rajonin e Myzeqesë dhe në rrethin e Vlorës. Gjyshi dhe xhaxhai i tij morën pjesë në Luftën Antifashiste Nacionalçlirimtare. Prindërit e tij ishin njerëz të punës dhe libra. Petro Koçi ka trashëguar nga prindërit e tij një bibliotekë shumë të pasur, edhe falë pasionit të tij për libra. Petro Koçi u rrit dhe u arsimua në Fier. Ka marrë arsimin fillor dhe të mesëm në shkollën “Pinallopi Pirro” në Fier. Pas kësaj, ai fitoi garën për të ndjekur Shkollën e Lartë të Gjuhëve të Huaja “Asim Vokshi” në Tiranë dhe më pas Universitetin e Tiranës, Fakultetin e Historisë-Filologji. Trajnimi i tij social dhe edukativ mban vulën e qyteteve të Fierit dhe Tiranës. Kushtet ekonomike e detyruan atë të punonte për 4 vjet në Shkollën e Lartë të Bashkuar Kala të Doda në Dibër, ku ai mësoi anglisht për fëmijët dhe të rinjtë e asaj zone. Atje, ai u dallua për pasionin e tij profesional dhe protagonizmin shoqëror. Banorët e Kalës së Dodës edhe sot e kësaj dite mbajnë një respekt të veçantë për punën, sjelljen dhe marrëdhëniet shoqërore me intelektualët dhe njerëzit e thjeshtë të zonës.  Petro Koçi u kthye në Fier në vitin 1989 dhe vazhdon karrierën profesionale në Shkollën e Lartë Industriale në Fier.

  • Viti 1991 shënoi një kthesë në jetën e tij. Ai zgjidhet kryetar i Partisë Socialiste në Fier dhe udhëheq socialistët e këtij rrethi me shumë beteja politike kundërthënëse nga 1991 në 1997. Ai është i dalluar për iniciativë dhe profil qytetar demokratik.
  • Ai u zgjodh anëtar i Këshillit Bashkiak Fier në 1992-1996 dhe anëtar i Këshillit të Qarkut Fier në 1996-1997.
  • Ai ka kryer protesta paqësore të Fierit kundër piramidave financiare në pranverën e vitit 1997.
  • Ai është zgjedhur deputet me votim të drejtpërdrejtë në 3 legjislatura në radhët e Fierit, nga viti 1997 deri në vitin 2009.

Gjatë kësaj periudhe, ai u dallua për vendosmërinë dhe iniciativat e tij kundër korrupsionit dhe modernizimit të demokracisë së brendshme në Partinë Socialiste Shqiptare. Petro Koçi ka qeverisur Ministrinë e Rendit Publik në një periudhë të vështirë, nga viti 1998 deri në vitin 1999, kur me shpirt patriotik dhe përkushtim politik krijoi krizën e rendit publik që incidentet e rënda të 14 shtatorit 1998 dhe spastrimi etnik i Kosovës të ndërmarra nga Solli regjimi i Millosheviqit.

Qeverisja me duar të pastra dhe disiplina e pathyeshme ligjore ishin karakteristikat e punës së tij të palodhur në krye të departamentit. Ai është anëtar nderi i Shoqatës së Veteranëve të UÇK-së. Ai është zgjedhur dy herë Sekretari Organizativ i PSH në 1997-1998 dhe 1999-2002. Gjatë kësaj periudhe, operacioni organizativ i PSHSH ka qenë në nivele të larta duke garantuar frymëmarrjen demokratike të partisë dhe kontrollin e marrëdhënieve të qytetarëve mbi qeverisjen. Brenda ASP, Petro Koçi ishte iniciator dhe bashkë-udhëheqës i Lëvizjes për Catharsis në 2001-2002 dhe Lëvizjes për Politikat Institucionale në 2007-2008. Si ligjvënës, ai ishte shumë aktiv dhe parimor. Ai ka qenë pjesë e Komisioneve Parlamentare të Sigurisë (në 2005-2008 ai ishte nënkryetar) dhe Politika e Jashtme. Në legjislaturën 2005-2009 ai ishte ndër 10 përfaqësuesit më aktivë në Parlamentin e Shqipërisë. Ai ka kryesuar Delegacionin e Përhershëm të Parlamentit të Shqipërisë në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës në vitet 2001-2005. Ai është ndarë nga Partia Socialiste vetëm një ditë pas votimit të saj për ndryshimet kushtetuese të 21 prillit 2008, propozuar nga Kryetari i Partisë Demokratike, Sali Berisha, ndryshimet që përqendruan pushtetin në duart e Kryeministrit dhe shkatërruan parimin e kontrollit ndërmjet fuqive kushtetuese. Prej atij viti deri më tani, ai kryeson si Kryetar i PSV9, një parti në koalicion me partitë e majta të spektrit politik në Shqipëri. Petro Koçi ka mbajtur dhjetëra fjalime, ka dhënë dhjetëra intervista televizive dhe ka botuar shumë artikuj në shtypin me shkrim.
Ai ka botuar dy libra në gazetari: “Liria është një hiç” dhe “Qytetar si ju!”
Petro Koçi si një intelektual i urtë dhe me një zemër fisnike dhe bamirëse ka ndihmuar shumë klasat shoqërore në nevojë. Pra, ai është ndër misionarët më të përkushtuar të paqes në Organizatën Ndërkombëtare të Lobimit, Misioni Diplomatik Paqe dhe Prosperitet, pjesë e OKB-së.

Ai është një këshilltar nderi i këtij misioni që vepron në Ballkan dhe në mbarë botën për paqe dhe prosperitet në ndihmën e vendeve në zhvillim, sipas parimeve të Demokracisë Amerikane. Më 7 nëntor 2012, Z. Petro Koçi u akordua Diplomi Nderi i Doktorëve të Diplomacisë Ndërkombëtare nga Akademia e Global Peace Global.

Arba Berdica

Menu